Ν.ΜΑΥΡΗΣ: “Οι ηλικίες που έρχονται έχουν αρκετό ταλέντο” (το μυστικό των ακαδημιών)

Θα τον δεις πάντα εκεί, στον ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ. Το γήπεδο το οποίο δικαιολογημένα αποκαλεί 2ο του σπίτι.

Πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού εδώ και 10ετίες. Ο Νίκος Μαυρής έχει γράψει το όνομα του στην ιστορία του Ολυμπιακού από διάφορα πόστα και ως Τεχνικός Διευθυντής των ακαδημιών, είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας μιλήσει για την δουλειά και το πλάνο της ομάδας της Λευκωσίας σε αυτό το κομμάτι.

Συναντήσαμε τον Νίκο Μαυρή μετά το τέλος του αγώνα των τμημάτων Κ14&Κ15 του Ολυμπιακού και με χαρά δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη για το έργο που γίνεται και το μέλλον του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε όλα όσα είπε στο AKADIMIES.PROTATHLIMA.COM

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

-Για τα καθήκοντα του ως Τεχνικός Διευθυντής των ακαδημιών του Ολυμπιακού.

«Τα καθήκοντα μου είναι ο συντονισμός της ακαδημίας του Ολυμπιακού από την K14 μέχρι την Κ19 σε συνεργασία με τους προπονητές του κάθε τμήματος, τους γυμναστές και τους προπονητές τερματοφυλάκων».

-Πως κυλάει η καθημερινότητα του ως Τεχνικός Διευθυντής.

«Καθορίζουμε το πρόγραμμα των προπονήσεων, τα θέματα των προπονήσεων. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε θέματα που δίνω στους προπονητές και ετοιμάζονται με ασκησιολόγιο και δουλεύουν πάνω σε διάφορα θέματα. Σε κάθε αγώνα βλέπουμε τις αδυναμίες τα πλεονεκτήματα που έχει η κάθε ομάδα και νομίζω έχουμε μια καλή συνεργασία με τους προπονητές μας, χωρίς να τους πιέζω. Έχουν το ελεύθερο στο ασκησιολόγιο. Τα θέματα όμως καθορίζονται από τον Τεχνικό Διευθυντή».

-Ποιο είναι το βάρος του να είσαι σε μια τόσο μεγάλη ακαδημία όπως ο Ολυμπιακός, η οποία έχει αναδείξει τόσο σπουδαία ταλέντα;

«Έχω αρκετά χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου και στον Ολυμπιακό και σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής και τώρα ως Τεχνικός Διευθυντής των ακαδημιών. Θεωρώ ότι είναι μια ακαδημία 40 χρόνων που έχει βγάλει αρκετά ταλέντα διαχρονικά. Έχουμε αυτή την στιγμή κάποια παιδιά που έχουν το πακέτο. Είναι όλα θέμα δουλειάς.

 Να παίζουμε σωστό ποδόσφαιρο και μέσα από κάποια άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς, όπως η καλή συμπεριφορά, η καλή διαγωγή και με τους αντιπάλους, να στείλουμε κάποια παιδιά στην πρώτη ομάδα. Όπως είπα έχουμε κάποια παιδιά που έχουν αυτό το πακέτο και πιστεύω ότι και τα επόμενα χρόνια θα γίνει αυτό που λέμε εμείς στον Ολυμπιακό, ότι ο Ολυμπιακός είναι το μαγαζί που μπορεί να παίξει ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής.

Βλέπετε τι γίνεται, όχι μόνο φέτος που είχαμε τα εμπάργκο , αλλά διαχρονικά, στέλνουμε μικρούς 16-17 χρονών να προπονούνται με την πρώτη ομάδα. Αυτό είναι και το μυστικό. Να τα στείλουμε έτοιμα, να μπουν στον ρυθμό της πρώτης ομάδας και σε κάποια στιγμή να την πλαισιώσουν»

-Ο Ολυμπιακός διαχρονικά παράγει καλούς τερματοφύλακες που στελεχώνουν τις μικρές Εθνικές και κάνουν καριέρα. Ποιο είναι το μυστικό;

«Το μυστικό είναι η καλή προπόνηση και κάτι άλλο. Αν δείτε στην ομάδα Κ19 έχουμε ένα τερματοφύλακα 16 ετών. Μπορεί να είναι φαινόμενο. Μπορεί να είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας τέτοιας ηλικίας που παίζει στην Κ19. Είναι στην Εθνική ομάδα Κ15.

 Επίσης ο τερματοφύλακας που είναι 15 ετών παίζει με την ομάδα των 16άρηδων. Έχουμε και τον Μάρκο με τον Νεόφυτο  που είναι 17 ετών που ανεβαίνουν και αυτοί κάποτε στην Κ19 και προπονούνται. Το μυστικό είναι να αναπτύσσεται το ταλέντο, να μην μένει στάσιμο.

Του δίνουμε κίνητρο να φύγει από την ηλικία του, να πάει σε πιο μεγάλη ηλικία. Ο ρυθμός της προπόνησης είναι σημαντικός, ο τρόπος προπόνησης και η μεθοδολογία βοηθούν στο να πιέζεται  το ταλέντο. Και όταν πιέζεται το ταλέντο βγαίνει ένα «Α» αποτέλεσμα».

-Πως διαχειρίζεται τα διάφορα θέματα που μπορεί να προκύψουν με τους γονιούς των παιδιών στις ακαδημίες.

«Υπάρχει ένας εσωτερικός κανονισμός. Αν για παράδειγμα ένας γονιός έχει παράπονο για τον χρόνο συμμετοχής του παιδιού του μπορεί να κάνει συνάντηση με τον προπονητή και με εμένα και να δούμε το θέμα. Όμως έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τους γονιούς, υπάρχει ένα πολύ καλό ποιοτικό επίπεδο πολιτισμένου κόσμου, χωρίς ακρότητες. Επαναλαμβάνω πως εμείς ως ακαδημία βλέπουμε όλα τα παιδιά, εκεί που πρέπει να αναπτύξουμε το ταλέντο θα το αναπτύξουμε. Η δική μου ευθύνη είναι αυτή. Σκοπός μας στην ακαδημία δεν είναι το να πάρουμε πρωταθλήματα. Καταλήγω και πάλι σε αυτό που ανέφερα πιο πριν. Ο Ολυμπιακός είναι το μαγαζί που μπορεί να δώσει ευκαιρία στον Κύπριο ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα, να πάρει την μεταγραφή του, να πάει σε πιο μεγάλη ομάδα και είναι γνωστά τα παραδείγματα που υπάρχουν».

-Ένα μήνυμα στους γονιούς των αθλητών και πως πρέπει να αντιμετωπίζουν το παιδί τους σε αυτές τις ηλικίες.

«Όταν ένα παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο, είναι πολλαπλά τα κέρδη. Υπάρχει αυτοπειθαρχία, η ατομική συντήρηση μακριά από διάφορους κινδύνους που υπάρχουν… Θεωρώ ότι βοηθούνται οι μικροί. Μπορεί στο τέλος να μην παίξουν όλοι ποδόσφαιρο, όμως όταν αθλείται, πειθαρχεί στο σύνολο, όταν βγει στην κοινωνία στο μέλλον θα είναι παραδείγματα. Οι διατροφές τους, οι ψυχολογίες τους, όλα είναι βοηθήματα για να βγουν καλύτεροι άνθρωποι και κατ’ επέκταση καλύτερες γενιές ανθρώπων από τις δικές μας».

-Για την πορεία του Ολυμπιακού στην Α΄ κατηγορία και την δουλειά που γίνεται.

«Νομίζω είναι παραδεκτό ότι στον Ολυμπιακό, από την πρώτη ομάδα ως τις ακαδημίες έχουμε κερδίσει πόντους στην κοινωνία. Παρόλο που είχαμε δυσκολίες στην πρώτη ομάδα με τα εμπάργκο, ο Χρύσης Μιχαήλ με το επιτελείο του και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την ομάδα έχουν κάνει ένα αξιοθαύμαστο έργο. Παλεύουμε για την παραμονή διότι η παραμονή σημαίνει και άλλα οφέλη για τον Ολυμπιακό. Το μήνυμα είναι πως ο Ολυμπιακός είναι εδώ, ο Ολυμπιακός παλεύει με οποιεσδήποτε δυσκολίες.

 Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα-αυτό το λέω σε όλα τα τμήματα- δεν τα παρατούμε μέχρι να σφυρίσει ο διαιτητής. Μετά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα  θα συγχαρούμε. Εμείς θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στο τέλος της ημέρας, ελπίζω και εύχομαι ότι ο Ολυμπιακός θα παραμείνει στην πρώτη κατηγορία διότι το αξίζει για την συνολική απόδοση. Δεν το λέω εγώ, το λέει όλη η Κύπρος.

Ο Ολυμπιακός πάντα ήταν με τις δυσκολίες του, διετέλεσα και εγώ ποδοσφαιριστής. Δεν ήταν ποτέ όλα ρόδινα, δεν υπήρχαν ποτέ λεφτά, δεν υπήρχαν μεγάλα συμβόλαια εκτός από κάποιες περιπτώσεις. Είναι όμως ευκαιρία για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή-ακόμη και ξένοι- που έπαιξαν στον Ολυμπιακό, κέρδισαν μεταγραφή σε πιο μεγάλες ομάδες στην Κύπρο και το εξωτερικό».

-Για τις λίγες ευκαιρίες που παίρνουν γενικά στην Κύπρο οι νεαροί ποδοσφαιριστές.

«Το ποδόσφαιρο έχει γίνει επαγγελματικό, οι παράγοντες που είναι κοντά είναι επιχειρηματίες. Αν δεις ότι ένα ταλέντο για να έρθει στην Κύπρο χρειάζεται 1 εκατομμύριο για να έρθει και να αναπτυχθεί, αντιλαμβάνεστε πως τα δεδομένα δεν είναι για όλες τις ομάδες τα ίδια.

 Υπάρχουν ομάδες οι οποίες είναι όπως ο Ολυμπιακός, που δεν υπάρχει απόσταση από την Κ19 με την πρώτη ομάδα. Ανεβαίνουν όταν χρειαστεί ο Χρύσης παιδιά και κατεβαίνουν, είναι κοντά. Δεν υπάρχει απόσταση όπως σε άλλα σωματεία που προπορεύονται. Δύσκολα ένα νεαρό ταλέντο θα πάει και θα είναι ανταγωνιστικό εκεί. Γι΄αυτό έχουμε αυτές τις δυσκολίες και έχουμε Κύπριους να μηδενίζεται ο χρόνος συμμετοχής τους και στο τέλος να κάνουμε Κυπριοποιήσεις  για να έχουμε Εθνικές ομάδες, να έχουμε αρκετά προβλήματα και το Κυπριακό ποδόσφαιρο να βασίζεται σε ξένα χέρια παρά στα Κυπριακά».

-Είστε για 10ετίες στον Ολυμπιακό. Τι σημαίνει για εσάς Ολυμπιακός;

«Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ είναι το 2ο μου σπίτι. Να σου εκμυστηρευτώ ότι το 1986 ήμουν ο πρώτος παίκτης που πάτησα το χόρτο. Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει όταν είσαι ο πρώτος παίκτης που μπαίνει στον ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ και αυτή την στιγμή του ηγείσαι. Παρόλο που έχουμε τόσα χρόνια λειτουργίας, τον κρατάμε σε καλή κατάσταση. Είναι ένα στολίδι στο κέντρο της Λευκωσίας και καταπράσινο όπως βλέπεις. Παρόλο που έχουμε κάποιες δυσκολίες, προσπαθούμε να τον διατηρούμε  γιατί ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ είναι η καρδιά του Ολυμπιακού».

-Με ποιο μήνυμα θα θέλατε να κλείσετε;

«Να σας ευχαριστήσω εσάς προσωπικά  και να ευχηθώ σε ολόκληρο τον αθλητισμό της Κύπρου, υγεία και νομίζω ότι τα χρόνια που έρχονται, οι ηλικίες που έρχονται έχουν αρκετό ταλέντο. Ελπίζω οι παράγοντες μας, τα σωματεία μας, να δώσουν τις ευκαιρίες σε αυτά τα ταλέντα. Έχουν δουλέψει όλες οι ακαδημίες στην Κύπρο-και οι ιδιωτικές και τα σωματεία- και θεωρώ ότι δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα στις μικρές Εθνικές ομάδες. Θα έρθουν ακόμη πιο δουλεμένα παιδιά και θα διεκδικήσουν θέση στις ομάδες».